Termesztés

Termesztés

 

A spárga termesztése igen munkaigényes. Telepítése két módszerrel történik. Első a helyben vetés, eredményesebb viszont a magonc neveléssel telepített ültetvény.

A helyben vetés esetén az apró fekete magokat tavasszal 140 cm-es sortávolságra, kb. 10 cm-es tőtávolságra vetjük el. Ebben az esetben ezeket a palántákat kell két éven keresztül gyakori kapálással és öntözéssel nevelnünk. Vigyáznunk kell, mert a beérésük bizonytalan.

A magonc nevelésnél 40 cm-es sortávolságra, 10 cm-es tőtávolságra vetjük el a magot, majd ősszel a kifejlődött magoncokat átültetjük végleges helyükre. A magonc telepítéshez nagyon fontos a megfelelő talajelőkészítés. Javasolt az árokba telepítés, melynek során az árok alját megterítjük szerves trágyával, letakarjuk egy vékony földréteggel és utána N,P,K-tartalmú műtrágyával megszórjuk, ismét letakarjuk földdel és erre helyezzük a magoncokat kb. 15 cm mélységben.

A magasabb termőképesség eléréséhez szükséges a spárga éves fejtrágyázása és a folyamatos vízutánpótlás. Amennyiben nincs elég csapadék, szükséges egy öntözőberendezés kialakítása. Vízszükséglete éves szinten 700-900 mm.

Nemcsak a megfelelő tápanyag és folyadék utánpótlás, de a rendszeres gyomirtás is fontos.

Kártevői közül a spárgalegyek, a bogarak és a tetvek okozzák a legnagyobb gondot, de a legveszélyesebb a spárgarozsda. A szedés befejezését követően permetezéssel védekezünk ellenük.