Érdekességek

Érdekességek

Az elmúlt években a zöldspárga termesztése terjedt el, nemcsak azért mert kevésbé munkaigényes, hanem mert sokkal ízletesebb, mint a halványítottak.

A növény szára jól emészthető rostokból áll, a hajtások pedig A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban és folsavban gazdagok. Rendkívül magas a természetes aszparginsav-tartalma, amely az idegrendszer egészséges működésében meghatározó jelentőségű: praktikusan véd a kimerültség, hangulatingadozások kellemetlen hatásaitól. Valamint Kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, sok káliumot, a nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént is tartalmaz, kalóriatartalma elhanyagolható. A hajtások 93-95 százaléka víz így kevés kalóriát tartalmaz, 100 gramm spárga csupán 20 kalóriát. Kevés benne a cukor és mindössze 2 gr szénhidrátot tartalmaz. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában, ezért táplálékként is értékesebb.

A spárgahajtás legfinomabb része a feje, ez a legpuhább és legízletesebb. A szár rostosabb, külső része enyhén kesernyés lehet. A világos spárga 15-20, a zöld színű kevesebb, 10-15 perc alatt fő meg puhára, helyesebben enyhén acélosra. A zöld spárga a kevésbé előkelő étel, ugyanakkor ízletesebb.

Alumíniumedényben ne főzzük, mert a spárga anyagai az alumínium-oxiddal reakcióba lépnek és szürkésen elszínezik a hajtásokat. Elegendő kevés vízben főzni, párolni, ha kevés citromot adunk hozzá az elszíneződéstől óvja a spárgát.

 

Nyersen is egészséges és fogyasztható, de aszparginsav tartalmának köszönhető jellegzetes íze csak a főzés nyomán alakul ki.

Vásárláskor figyeljünk rá, hogy friss kötegeket vegyünk, ha a szár barnásan elszíneződött vagy üreges, a növény már nem friss, kiszáradt. Erre utalhat a beszáradt, barnás vágott vég is.

Friss a spárga, ha a szár törékeny, hajlításra elpattan, a szárat körömmel be lehet hasítani, ha gumiszerűen belapul vagy behajlítható, az már a fonnyadás jele.

Népi gyógyászatban vesebántalmak gyógyítására használják. Az anyagcserét javítja, vizelethajtó hatásának köszönhetően serkenti a vesét is – itt jegyzem meg, a szúrós szagú vizelet természetes spárgafogyasztáskor, hiszen a kéntartalmú vegyületei így bomlanak le -, s végül, elősegíti a máj méregtelenítési folyamatát.